Altın her ülke için büyük gelir kaynağı olması nedeni ile doğrudan güç demektir. Altının zor bulunan bir maden olması ve genellikle küçük taneler halinde doğada bulunması toplanmasını her ne kadar zor olsa da altın madenini doğrudan elinde bulundurmak dünya üzerinde bir güce sahip olmak anlamına gelmektedir. Çünkü altın oldukça pahalı bir maden türüdür. Bankaların ve yatırımcıların garanti gördüğü ve asla değer kaybetmeyen bu madenden ne kadar çok elinizde veya kasanızda var ise ülkeniz o kadar zengin demektir.
Dünyada altın üzerinde etki eden 20 ülkeden bahsedilmektedir. Bu ülkelerin arasında en büyük altın üreticisi olan ise milyarlarca nüfusu olan Çin’dir. Çin ile birlikte, Asya ülkeleri, Afrika, Rusya, Latin Amerika, Avustralya diğer altın üretici olan başlıca ülkelerdir. Çin her ne kadar dünya üzerinde en büyük üretici olsa da madenlerde kullanılan kimyasallar nedeni ile rezervlerini belirli miktarlarda çıkarmaya devam etmektedir.
Altın ekonomisine yön veren bu güçlü ülkeler günde birkaç defa görüşmeler yaparak altın arz ve talebine göre fiyatlandırma yaparak ekonomilere de yön vermektedir. Eğer arz ve talep birbirini karşılıyor ise piyasada fiyatlar ortalama bir oranda devam ederken ani yaşanan bir talep patlaması altının ons fiyatını hızla yükselterek anında tüm ekonomik değerleri değiştirebiliyor.
Dünyada Büyük Altın Üreticisi Ülkeler ve Altının Ekonomideki Önemi
Ülkelerin genel ekonomilerinin iyi seyrettiği zaman dilimlerinde altın fiyatları hemen hemen aynı seyretmektedir. Ancak güvensizlik ortamı veya ülkede bir istikrarsızlık oluşmaya başlarsa veya böyle bir atmosfer sezilmiş ise işte o zaman yatırımcılar altına yönelmektedir. Çünkü yabancı paralardan ziyade altın tüm dünya üzerinde kabul gören ve geçerliliği olan bir yatırım aracı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ülkelerin ekonomik kriz yaşadıkları tüm dönemleri incelediğiniz zaman altın fiyatlarının yükselişini kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz.
Altının büyük bir kısmı istiflenmektedir. Bankalar, yatırımcılar ve devletlerce istiflenen bu altınlar garantiye alınmış yatırımlar olarak değerlendirilmektedir. Altın fiyatlarında yaşanacak bir düşüş genellikle yatırımcıların ellerinde olan diğer kaynakları altına dönüştürmesi ile sonlanır. Bu alışlar çok büyük fiyat oynamaları olmadan gerçekleştiği için piyasalarda büyük vurgun etkisi yaratmaz. Bu akıllı yatırımcıların piyasayı koklayıp doğru hamle yapmasıdır. Altın yatırımcısı olmayı sadece kişiler gibi düşünmeyiniz. Aksine bu altınların pek çoğu hükümetlerin elinde yer almaktadır.