Bitcoin Yasal mı? Diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de yatırım araçlarından biri olan Bitcoin’in yasal olup olmadığı, hukuki statüsü ve benzeri konular yatırımcılar tarafından sorgulanan konular arasında yer almaktadır. Bu noktada çıkış noktası herhangi bir merkezi otoriteye bağlı kalmadan kişiler, kurumla arasında bankaya ve diğer kurumlardan bağımsız bir şekilde ödeme yapılması fikridir. Bitcoin başta olmak üzere bu tür ödeme sistemlerinde kullanılan paralara kripto paralar adı verilmektedir. Yatırım aracı olarak da kullanılan kripto paralar genel itibari ile yatırım piyasasında spekülatif işlemlere konu olması sebebi ile gündemde olsa da yaratıcı bir fikir ortaya koymakta ve uluslararası bir ağ ile ödeme yöntemi sunmaktadır.
Bitcoin yasal mı?
kavramı, genel olarak yeni bir ödeme sistemi ağı olarak nitelendirilmektedir. Türkiye’de de yatırımcılar başta olmak üzere birçok kişi ve kurum tarafından ödeme ve yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de merak edilen bir unsur olarak Bitcoin’in yasal statüsü Türk Ceza Kanunu 2. Maddesine dayanmaktadır. Bu maddede kanunda sayılmayan bir unsur için hiç kimseye ceza verilmediği ifade edilmekle birlikte Bitcoin ve kripto paraların suç olduğuna ilişkin bir düzenleme de kanunda yer almamaktadır. Bu sebeple de Türkiye’de Bitcoin ve diğer kripto paraların yasa dışı olmadığı ifade edilmektedir.
Türkiye’de Bitcoin’den Vergi Alınır mı?
Yasa dışı olarak nitelendirilmeyen Bitcoin, ülkemizde ticari kazanç kapsamında vergiye tabidir. Bu düzenleme özellikle son zamanlarda Bitcoin’in hem ulusal hem de uluslararası bir statüde yatırım aracı olmasından ötürü dikkat çekmektedir. Özellikle madencilik işlemleri bu kapsamda, emek ve sermaye gerektiren bir iş olarak kabul edilmektedir. Bu durumda da vergiye tabi olmaktadır. Fakat ticari kazanç olarak kaydedilen her işlemin ayrıca defter tutularak kaydedilmesi, beyanname verilmesi ve diğer vergisel işlemlerin yerine getirilmesini de beraberinde getirmektedir.
Kripto para ile gerçekleştirilen işlemler Türkiye’de ticari kazanca tabi; olmakla birlikte hem aracı kurumlar hem de yatırımcılar yüzde 18 oranında bir KDV vergisi ödemektedir. Bu durumda sözleşme ile işlem yapılması durumunda ise KDV yerine damga vergisine tabi olacaktır.