Akıllı Yatırım Nasıl Yapılır ? Paranızı yatırmak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Bence tereddütleriniz var. Akıllı yatırım nasıl yapılır? Bu makalede kısa vadede veya uzun vadede ne şekilde yatırımlarınıza yön verebileceğiniz hakkında temel bilgiler bulabilirsiniz.
Akıllı Yatırım Nasıl Yapılır ?Yatırım, özellikle piyasa bir çöküş yaşarken başlarsanız ilk başta göz korkutucu görünebilmektedir. Ancak bunun korkunç bir çile olması gerekmez. Araştırmanızı ve gerekli özeni gösterirseniz, sağlıklı ve sağlam bir finansal geleceğe giden yolda iyi durumda olmalısınız. Nasıl para yatıracağınızı öğrenmek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Piyasa zorlaştığında bile zor kazanılan paranızı büyütmenize yardımcı olmak için yeni başlayanlar için bu kılavuzu bir araya getirdik.
Akıllı Yatırım Nasıl Yapılır?
Yatırım yapmaya başlamak akıllıca bir seçimdir, ancak karmaşık bir seçimdir. Çok az insan basit para durumlarına ve fırsatlara sahiptir. “Mümkün olan en kısa sürede yatırım yapmaya başlayın” kadar basit değil. Yatırım bir önceliktir, ancak önce atmanız gereken başka finansal adımlar da vardır.
Acil Durum Fonu Alın
Erişilebilir bir tasarruf hesabında tamamen dolu bir acil durum fonuna sahip olmak büyük bir finansal önceliktir. Üç ila altı aylık yaşam masraflarınızı bir kenara bırakmak istiyorsunuz. Acil durumlar her zaman olur ve bunlarla başa çıkmak için sermayeye sahip olmak bir zorunluluktur. Bir araba tamiri veya hastane faturasıyla uğraşmak için yatırımlarınızdan faydalanmak istemezsiniz.
Yüksek Faizli Borç Ödeyin
Diğer finansal öncelikler arasında yüksek faizli borçların ödenmesi yer alabilmektedir. Yatırım getirisinden daha yüksek bir faiz oranına sahip bir borcunuz varsa, borcu taşıdığınız her gün para kaybediyorsunuz. Bu yüzden yüksek faizli borçları bir an önce ödemeniz lehinize çalışır.
Yaşınızı Bir Faktör Olarak Alın
Bir diğer önemli faktör ise yaşınızdır.
30 yaşındaysanız. Emekli olmadan önce 30 yılınız var. Emekliliğin eşiğinde olan biri için çok riskli olabilecek hisse senetleri gibi uzun vadeli yatırımlarla oynayabilirsiniz. Ne de olsa hisse senetleri hızla değer kaybedebilmektedir. Ancak bu nakde ihtiyaç duymadan önce 30 yılınız varsa, bu riski göze alabilirsiniz.
Emeklilik yaşına yaklaştıysanız, halihazırda sahip olduklarınızı korumaya odaklanmayı istersiniz. Daha güvenli, daha istikrarlı yatırımlar. Özellikle de temettülerin söz konusu olduğu yerlerde sizin için daha iyi bir seçimdir.
Bileşik Faizin Ne Olduğunu Anlayın
Zaman sizin tarafınızda. Bileşik faiz sayesinde, yatırım yapmaya ne kadar erken başlarsanız o kadar çok para kazanma olasılığınız artar. İşte nedeni: Diyelim ki 25 yaşındasınız ve yatırım yapmak için yılda 50.000 TL çekebilirsiniz. Bu, patronunuzun tatil ikramiyelerinden ve doğum günü çeklerinden biriktirmiş olabileceğiniz paradır. 40 yıl boyunca her yıl 50.000 TL biriktirecek olsaydınız, 65 yaşında ve emekli olmaya hazırsanız, sadece 2.000.000 Türk Liranız olurdu. Ancak bu parayı yıllık getirisi %17 olan bir şeye yatırdığınızda, 10.068.048 TL kazanabilirsiniz. 8 milyon TL fazla! Aylık katkılarınızı artıracak olsaydınız, emekli olma zamanı geldiğinde daha da fazla para görürdünüz. Y kuşağı, birleştirmenin tüm avantajlarından yararlanmaya mükemmel bir şekilde hazır olsa da, herkes bundan yararlanabilmektedir.
Yatırımın bir risk içerdiğini akılda tutmak önemlidir. Bu nedenle yalnızca birkaç ay içinde ihtiyacınız olmayacağını bildiğiniz parayı yatırdığınızdan emin olun. Borsa günden güne değişken olabilmektedir. Dolayısıyla yatırım yaparsanız, yatırım yapmadığınızdan daha uzun vadede daha yüksek getiri elde etme olasılığınız daha yüksektir.
Hangi Tür Yatırımcı Olduğunuzu Anlayın
Yatırım yapmaya başlamadan önce, nasıl yatırım yapmak istediğinizi bilmeniz gerekir. Bir riskten korunma fonu yöneticisi kiralayabilir veya bir robo danışmanı aracılığıyla endeks fonlarına pasif olarak yatırım yaparak ayaklarınızı ıslatabilirsiniz.
Genellikle 2 tür yatırım stili vardır.
Kendin Yap Yatırımı
Kendin Yap veya “Kendin Yap” yatırımı daha uygulamalı bir yaklaşımdır. Tüm araştırmayı kendiniz yapmanızı gerektirir. Ayrıca stoklarınızı düzenli olarak takip etmeniz gerekecek ve bu da zaman alabilir. Öte yandan, portföyünüzde ne olduğu üzerinde tam kontrole sahip olduğunuz anlamına gelir.
Kendiniz yatırım yapmayı tercih ediyorsanız, bir borsa komisyoncusu bulun ve bir aracılık hesabı açın. Hesabınızı açtıktan sonra, tek tek hisse senedi alıp satmaya başlayabilirsiniz. Bist 100 gibi bir hisse senedi endeksini izleyen bir endeks fonuna da yatırım yapabilirsiniz.
Pasif Yatırım
Yatırıma yönelik bu “kur ve unut” yaklaşımı, tüm ağır işleri kendi başlarına yapacak zamanı veya ilgisi olmayan insanlar içindir. Sizin için yatırım yapması için birini işe almak istiyorsanız, orada birçok seçenek var. Bir robo danışmanı aracılığıyla yatırım fonlarına yatırım yapabilmektedir veya borsada işlem gören fonlara (ETF’ler) yatırım yapabilirsiniz.
Yatırım sürecine fazla dahil olmak istemiyorsanız, muhtemelen bir robo danışmanı kullanmayı tercih edeceksiniz. Bu platformlar, yatırım hedefleriniz ve ne kadar risk almak istediğinizle ilgili birkaç soruyu yanıtladıktan sonra tüm işi sizin için yapar.
Risk Toleransınıza Uygun Bir Varlık Sınıfı Seçin
Genel olarak, bir yatırım ne kadar riskliyse, getirisi de o kadar yüksek olur. Daha riskli hisse senetlerine yatırım yapmak cazip gelse de en iyisi çeşitli varlık sınıflarına yatırım yapmaktır.
Bir “varlık sınıfı”, benzer türden bir yatırım grubudur. Bir varlık sınıfına veya daha fazlasına yatırım yapabilirsiniz. Yatırımcılar için ne kadar riskli olduklarına göre temel varlık sınıfları şunlardır:
Nakit
Buna nakit benzerleri de dahildir. Nakit en güvenli yatırım olarak kabul edilmektedir. Çünkü değeri enflasyon hesaba katıldığında bile genellikle sabittir. Nakit rezervlerinizi artırmanın kolay bir yolu için faiz ödeyen bir tasarruf hesabına yatırım yapabilirsiniz.
Tahviller
Borç veya sabit gelir olarak da bilinir. Bu, bir hükümete veya kuruma borç para verdiğinizde ve karşılığında faiz ödendiğinde. Örnekler, karşılıklı tahvilleri ve mevduat sertifikalarını içerir.
Emlak
Bu, fiziksel mülkiyete sahip olduğunuz zamandır. Ayrıca bir GYO’ya yatırım yapabilir ve bir mülkün bir kısmına sahip olabilirsiniz. Ancak, gayrimenkulün büyük bir taahhüt olabileceğini unutmayın.
Hisse Senetleri
Bu aynı zamanda hisse senetleri veya bir şirkette hisse sahibi olduğunuzda da bilinir. Muhtemelen çoğu insanın yatırım yapmayı düşündüklerinde düşündüğü şey budur. Ancak, hisse senetlerinin riskliliğinin şirkete göre önemli ölçüde değiştiğini unutmayın. Daha genç şirketler daha riskli olabilmektedir. Ancak köklü bir şirket beklenmedik değişiklikler veya ani davalar nedeniyle de iflas edebilmektedir.
Vadeli İşlemler ve Diğer Türevler
Bu, bir dayanak varlığın gelecekteki fiyatı hakkında spekülasyon yaptığınız zamandır. Oldukça karmaşık olabilmektedir. Ancak esasen ilgili tarafları önceden belirlenen bir fiyat ve tarih için bir varlığı (petrol gibi) alıp satmaya zorlayan bir sözleşmedir.
Emtialar ve Kıymetli Metaller
Tıpkı gayrimenkulde olduğu gibi, emtialar, ister altın, ister petrol, isterse domuz karınları olsun, fiziksel bir şeye sahip olmalıdır. Onları takas edebilirsin, ama neyse ki nadiren onlara sahip olmak zorundasın. Vadeli işlem sözleşmeleri veya bir ETF’ye yatırım yapmak da dahil olmak üzere emtia satın almanın ve satmanın birçok farklı yolu vardır.