Emtia, tüketicilerin, gıdadan mobilyaya veya benzine kadar satın aldıkları ürünleri yaratmak için kullanılan hammaddelerdir. Emtialar, buğday ve sığır gibi tarımsal ürünleri, petrol ve doğal gaz gibi enerji ürünlerini ve altın, gümüş ve alüminyum gibi metalleri içerir. Ayrıca şeker, pamuk, kakao ve kahve içeren uzun süre saklanamayan ürünler de var. Emtia piyasası, çiftçilerin buğday ve mısır ürünlerini yerel pazara çektiği günlerden bu yana önemli ölçüde gelişti. 1800’lerde, tarımsal ürün ticareti için standartlaştırılmış sözleşmelere olan talep, emtia borsalarının gelişmesine yol açtı. Bugün, vadeli işlemler ve opsiyon sözleşmeleri, dünyadaki borsalarda çok çeşitli tarım ürünleri, metaller ve enerji ürünlerinde işlem görmektedir. Bu standart sözleşmeler, emtia üreticilerinin fiyat riskini son kullanıcılara ve diğer finansal piyasa katılımcılarına indirmelerini sağlar.
Emtia vadeli işlem endekslerinin ve daha sonra bu endekslerle karşılaştırılan yatırım araçlarının geliştirilmesiyle, 1990’lardan bu yana emtialar bir varlık sınıfı olarak gelişti . Bugün yatırımcılar, emtia piyasalarına yatırım yapmak için çeşitli araçlar arasından, yatırım fonlarından borsada işlem gören fonlara veya dipnotlara kadar geniş bir yelpazede yer verebilir. Emtialar, büyük ölçüde hisse senedi ve tahvil getirilerinden bağımsız getiri ile farklı bir varlık sınıfıdır. Bu nedenle, geniş bir meta maruziyetinin eklenmesi, bir hisse senedi ve tahvil portföyünün çeşitlendirilmesine yardımcı olabilir, potansiyel olarak genel bir portföyün riskini azaltır ve getirileri artırır. Tüketici malları fiyatları üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, emtialar da enflasyona karşı korunma sağlayabilir.
Neden Emtialara Yatırım Yapmalı?
Yatırımcılar genellikle portföylerine 3 önemli kazanç sağlamak için meta tahsisine bakarlar. Bunlar; enflasyon koruması, çeşitlendirme ve getiri potansiyelidir. Emtialar, gerçek varlıklar olduğu için değişen ekonomik temellere finansal varlıklar olan hisse senetlerinden ve tahvillerden farklı şekillerde tepki gösterme eğilimindedirler. Mal ve hizmetlere olan talep arttıkça, mal ve hizmetlerin fiyatı da üretilmesinde kullanılan malların fiyatlarında da artmaktadır. Emtia fiyatları genellikle enflasyon hızlanırken yükseldiğinden, emtialara yatırım yapmak, enflasyona karşı riskten korunma amaçlı portföyler sağlayabilir. Buna karşılık, hisse senetleri ve tahviller enflasyon oranı sabit ya da yavaş ise daha iyi bir performans gösterme eğilimindedir. Daha hızlı enflasyon, hisse senetleri ve tahvillerle ödenecek gelecekteki nakit akışlarının değerini düşürür. Çünkü gelecekteki nakit, bugün alacağından daha az mal ve hizmet alabilecektir. Bu nedenlerden dolayı geniş ve çeşitlendirilmiş bir emtia endeksinden elde edilen getiri, tarihsel olarak, büyük ölçüde hisse senedi ve tahvil getirilerinden bağımsız olmakla birlikte, enflasyonla pozitif olarak ilişkilendirilmiştir.
Her ne kadar emtiaların, öz kaynaklarla bağı, 2008/2009 döneminde küresel finansal krizin ardından geçici bir toparlanma görmüş olsa da, bu durum, çoğu varlık sınıfını aynı şekilde etkileyen ve aralarında daha yüksek etkileşimlere yol açan toplam talebin azalmasının sonucuydu. O zamandan bu yana, emtialar temel arz faktörlerine daha fazla cevap vermeye başladı. Bunlar arasında doğal gazı ve tahıl fiyatlarını etkileyen hava durumu, ham petrolü etkileyen jeopolitik istikrarsızlık veya metalleri etkileyen madencilik faaliyetleri sayılabilir. Bu faktörler, hisse senedi veya tahvil piyasası getirilerini aynı derecede etkileme eğiliminde değildir ve buna göre, emtialar ve diğer varlık sınıfları arasındaki etkileşimler düşmüştür. Emtiaların hisse senetleri ve tahvillerle olan düşük etkileşimi, emtialara geniş ölçüde en önemli faydasının çeşitlendirme olduğunu göstermektedir. Çeşitlendirilmiş bir portföyde, varlık sınıfları birbirleriyle senkronize olmama eğilimindedir ve bu da genel portföyün dalgalanmasını azaltır. Düşük dalgalanma, portföy riskini azaltır ve zaman içindeki getirilerin tutarlılığını arttırmalıdır. Bununla birlikte, çeşitlendirme, herhangi bir kayba karşı güvence vermez.
Emtialara Nasıl Yatırım Yapılır?
Geçmişte, emtiaların tüm avantajlarını yakalamak zordu. Varil petrol, sığır sürüsü veya buğday tarlası gibi fiziksel emtialara yatırım yapmak çoğu yatırımcı için pratik değildir. Bu nedenle yatırımcılar, emtia ile ilgili hisse senetleri satın alarak veya yönetilen Emtia Ticaret Danışmanları (CTA’lar) aracılığıyla emtia vadeli hesaplar talep ederler. Ancak, bu yatırım stratejileri, portföydeki emtiaların potansiyel çeşitlenmesi ve diğer faydalarını yakalayamayabilir. Örneğin, emtia ile ilgili hisse senetleri emtia fiyatlarındaki değişiklikleri mutlaka yansıtmayacaktır. Bir petrol üreticisi arzını ileriye dönük olarak satmışsa, üreticinin hisse senedi fiyatı, petrol fiyatındaki bir artıştan tam olarak yararlanamayabilir. Emtia ile ilgili öz kaynak iadeleri, ihracatçının mali yapısından veya ilgisiz işletmelerin performansından da etkilenebilir. Aslında, emtia bağlantılı hisse senetleri, hisse senetleri içindeki hareketlerle emtia piyasasına göre daha yüksek bir etkileşime sahip olabilir.
Emtia vadeli endekslerine göre kıyaslanan yatırım araçlarının ortaya çıkması, yatırımcılara emtialara yönelmeleri için başka bir seçenek sağlamıştır. Emtia vadeli işlem endekslerine karşı yönetilen yatırım araçları, CTA ile yönetilen vadeli hesaplarla aynı değildir. Çeşitlendirilmiş bir endekse karşı yönetilen emtiaların potansiyel bir avantajı, emtiaların birbirleriyle yüksek oranda ilişkili olmaması ve bu nedenle iadelerin, bireysel emtiaların getirisinden daha az değişken olması gerektiğidir. Diğer bir avantaj ise, emtia endekslerinin yıllarca var olması, varlık tahsisi çalışmaları ve araştırmaları için geniş tarihsel veriler sağlamasıdır.
Emtia Riskleri Nelerdir?
Çeşitlendirilmiş emtia riskine maruz kalmak yatırımcılara bir dizi potansiyel fayda sağlayabilirken, emtialara yatırım yapmak da bazı durumlarda risklidir. Özellikle, emtialar küresel ekonomideki döngüsel gerileme dönemlerinde iyi performans göstermeyebilir. Tüketici ve sanayi talebi yavaşladığında piyasadan, politik, yasal ve doğal koşullardan da etkilenebilir ve tüm yatırımcılar için çokta uygun olmayabilir. Emtialar, hisse senedi piyasası kadar değişkendir ve potansiyel olarak düşük performans dönemleri ile sonuçlanabilir.