Gümüş Almak Mantıklı Mı? Bir çok yatırımcı olumlu düşünmektedir. Gümüş gibi değerli metaller birçok alternatif yatırım seçeneğinden sadece bir tanesidir. Gümüş iyi bir yatırım mı? Koronavirüs pandemisi nedeniyle ekonomi ve finansal piyasalardaki istikrarsızlıkla birlikte; gümüş gibi değerli metallere olan ilgi yeniden başlanmıştır. Altın gibi, gümüş de Mart ayından bu yana istikrarlı bir yükseliş gösteriyor.
Gümüş Almak Mantıklı Mı? Kıymetli metaller, diğer yatırımlar istikrarsız hale geldiğinde ve düştüğünde zenginleşerek, nihai alternatif yatırım işlevi görebilmektedir.
Gümüş Almak Mantıklı Mı?
Gümüş bir ürün veya hizmet üretmediği için gerçek bir yatırım değildir. Kıymetli maden sınıfında yer almaktadır. Gümüş, hem değerli hem de endüstriyel bir metal olarak başlı başına bir değere sahiptir. Ama aksi halde hareketsizdir. Hiçbir şey üretmez, nakit akışı yaratmaz veya sabit bir gelir sağlamaz.
Gümüş, yatırımdan çok spekülasyon alanındadır. Gümüşe yatırım yapmayı seçerseniz, ona bir spekülatör zihniyeti ile yaklaşmalısınız.
Bunu ayırt etmek kolay olmayabilmektedir. Özellikle de gümüşün fiyatı sonsuza kadar fırlıyor gibi görünüyorsa. Çoğu zaman ve çoğu piyasada gümüş, çok dar bir fiyat aralığında işlem görerek yatay seyreder.
Gümüş İyi Bir Yatırım Mı?
Bu soruya gümüş fiyatının tarihine bakarak cevap veriyoruz. Yüzyıllar boyunca gümüş bir yatırım aracı olarak görülmemekteydi. İnsanlar gümüşü gerçek para olarak kullandılar. İnsanlar gümüşü günlük işlemlerde kullandılar. Altın ise öncelikle zenginler tarafından tutuldu ve kullanıldı. Bazı insanlar gümüşten “fakirin altını” olarak bahseder. Ve parasal bir metal olduğu için değeri nispeten sabit kaldı.
1960’lara kadar gümüşün fiyatı ons başına 1 doların altında kaldı. ABD hükümetinin yaygın olarak gümüş sikke basmasının temel nedenlerinden biri buydu. Bununla birlikte, gümüşün fiyatı yükselmeye başlayınca, ABD hükümeti 1965 tarihli Madeni Para Yasası uyarınca gümüşü Amerikan madeni paralarından çekti.
Demonetize edildikten sonra gümüşün fiyatı yükseldi. Fiyat artışı daha yoğun hale geldikçe yatırım niteliği kazanmaya başladı.
1970 yılının başında gümüşün fiyatı 1.80 dolardı. 1980 yılına gelindiğinde, gümüş fiyatı ons başına 49.45$’a ulaştı. Son on yılda %2,700’den fazla bir fiyat yükselmesini temsil etmektedir. Ancak sadece beş ay sonra fiyat 11 doların altına düştü.
İronik olarak, gümüş sadece 39 yıl sonra bu fiyat seviyesini geri kazandı ve tekrar uzun süre sürdüremedi. Yıllar boyunca gümüş, bir yatırım olarak itibarını koruyan periyodik ve dramatik artışlar yaşar.
Altına Yatırım Yapmak ve Gümüşe Yatırım Yapmak
Altın ve gümüş, benzer geçmişlere ve fiyat performanslarına sahip oldukları için genellikle birbirinin yerine kullanılmaktadır. Genel olarak konuşursak, ikisinin fiyatları art arda yükselir ve düşer. Bu nedenle, finansal çalkantı sırasında hangisini tuttuğunuz önemli olmayabilmektedir.
Geleneksel olarak, altın, muhtemelen hala parasal bir varlık olarak kabul edildiğinden, daha yaygın bir yatırım metali olarak kabul edilmektedir. Ne de olsa, dünyanın önde gelen merkez bankalarının tümü önemli miktarda altın rezervine sahiptir.
Son yıllarda gümüş, parasal olmaktan çok endüstriyel bir metal haline geldi. Altın/gümüş oranı geleneksel olarak 1’e 50 ve 1’e 80 arasındaydı. Ancak 2020’nin başlarında yaklaşık 1’e 115 yükseldi.
Gümüşe Nasıl Yatırım Yapılmaktadır?
Gümüşe yatırım yapmanın birçok yolu vardır. Bu, metalin kendisini satın almayı ve ona sahip olmayı içerir. Veya hisse senetleri, fonlar ve hatta gümüş akışı şirketleri gibi gümüşle bağlantılı kağıt varlıklara yatırım yapmak.
- Gümüş Yatırım Fonları, ETF’ler ve ETN’ler Satın Alın.
- Forex Piyasalarında Yatırım Yapın.
- Gümüş Külçe Satın Al.
- Gümüş Madencilik Hisseleri Satın Al.
Gümüşe Yatırım Yapmanın Faydaları
- Daha önce de belirttiğimiz gibi, gümüş fiyatı tarihin çoğu için nispeten sabit kalmıştır. Ancak altın fiyatı gibi, ekonomik veya finansal istikrarsızlık dönemlerinde yükselme eğilimindedir. Bu 1970’lerde ve 2008’deki Mali Erime sırasında meydana geldi. Ve şimdi koronavirüs pandemisi ile tekrar oluyor gibi görünüyor.
- Gümüş oldukça spekülatiftir ve genellikle yalnızca hisse senedi ve tahvil gibi geleneksel yatırımlar düştüğünde yükselir. Bu nedenle, finansal türbülans zamanlarında geleneksel varlıklardaki kayıpları dengelemek için alternatif bir yatırım (veya spekülasyon) olarak düşünün.
- Gümüş fiyatı çıktığı kadar hızlı düşebileceğinden, portföy varlıklarınızı birkaç yüzde puanıyla sınırlamak en iyisidir.
- Kesin olan bir şey, gümüşün emeklilik portföyünüzde tutabileceğiniz gibi uzun vadeli bir büyüme varlığı olarak görülmemesi gerektiğidir. Hisse senetleri düşerken iyi performans gösterme eğiliminde olsa da, gümüşün uzun vadeli beklentileri uzun vadeli yatırımlara uygun değil.
Gümüş Yatırımının Riskleri
- Gümüşe yatırım yapmanın en büyük riski fiyat istikrarsızlığıdır. Gördüğümüz gibi, gümüşün fiyatı çarpıcı bir şekilde yükselebilir, ancak aynı hızla rotayı tersine çevirebilir.
- Fiyatta büyük bir yükseliş sırasında gümüş satın alırsanız – ne yazık ki ortalama bir yatırımcının yaptığı budur – kendinizi büyük bir düşüşe hazırlıyor olabilirsiniz.
- Yine de bir başka risk faktörü, altının aksine gümüş fiyatının endüstriyel talepten büyük ölçüde etkilenmesidir. Sanayi talebinin finansal piyasalarda istikrarsızlığa neden olan aynı faktörler tarafından bastırılması durumunda gümüşün fiyat performansı zayıf olabilir.
- Gümüş külçe madeni paralara veya külçelere yatırım yapmayı seçerseniz, işlem ücretleri yüksek olabilir – %5 ila %10 nadir değildir. Bunu hem satın alma hem de satış sırasında ödüyorsanız, işlem maliyetlerinizi geri alabilmeniz için fiyatın önemli ölçüde artması gerekecektir.
Gümüşe Yatırım Yapmak Kolay Mı?
Gümüş tartışmasız yatırımı en zor emtialardan biridir. Ne zaman alıp ne zaman satacağınızı bilmek zordur. En önemlisi, gümüş, güvenilir sermaye kazancı ve hatta faiz veya temettü gibi gelir sağlayan bir yatırım türü değildir.